بهترین کلینیک زخم بستر در تهران
زخم پا یک زخم باز است که به کندی بهبود می یابد و روی پای شما ایجاد می شود. حدود ۱ نفر از هر ۵ نفر مبتلا به دیابت (۲۰٪) در طول زندگی خود دچار زخم پا می شوند و حدود ۵۰٪ از این زخم ها عفونی می شوند. زخم دیابتی عفونی یک مشکل جدی
زخم پا یک زخم باز است که به کندی بهبود می یابد و روی پای شما ایجاد می شود. حدود ۱ نفر از هر ۵ نفر مبتلا به دیابت (۲۰٪) در طول زندگی خود دچار زخم پا می شوند و حدود ۵۰٪ از این زخم ها عفونی می شوند. زخم دیابتی عفونی یک مشکل جدی است. زخم های پا اغلب در ناحیه کف پا یا پایین انگشت شست پا ایجاد می شوند.
زخم بستر
بهترین کلینیک زخم بستر
زخم بستر که به آن زخم فشاری نیز می گویند، که بر اثر جراحت یا از بین رفتگی کلیت پوست بر اثر فشار در مدت زمان طولی روی یک یا چندین بخش بدن ایجاد می شود. زخم بستر عموما در بخش هایی از بدن که پوست آن روی بافت استخوانی قرار گرفته است و میزان ذخیره عضلانی و بافت چربی در بخش بسیار کم و محدود است مثل پوست ناحیه استخوان دنبالچه رخ می دهد. در این مقاله به بررسی بهتر زخم بستر، علل ایجاد آن و روش های درمان زخم بستر اشاره خواهیم کرد.
چرا زخم بستر ایجاد می شود؟ علت های شایع و مهم آن
از علت های مهم ابتلا به زخم بستر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شیرینگ یا نیروی برشی
- فشار
- اصطکاک
از بدترین انواع این بیماری، نوعی است که از ترکیب عوامل فشار و اصطکاک ایجاد می شود. زیرا این نوع از زخم ها از سطحی ترین لایه پوست آغاز می شود و هر چه بیماری پیشرفت می کند، زخم به لایه های زیرین و عمیق ترین بخشهای پوست نفوذ می کند که باعث نابودی و از بین رفتن بافت های زیرین و عمقی خواهد شد.
در حالی که زخم از نوع شیرینگ؛ شایع ترین حالت است و به علت مقابله نیروی جاذبه و وزن بخشی از بدن ایجاد میشود. در این حالت مقابله بافت های نرم و سخت سبب ایجاد نکروز، زخم و ایسکمی در لایه های عمیق پوست می شود. در این نوع از زخم بستر، معاینه و اعمال مراقبت های تخصصی توسط کادر درمان در جهت پیشگیری از پیشرفته شدن زخم لازم و ضروری است. زیرا در حالت عمومی و ظاهری پوست کاملا سالم است و تنها از طریق مشاهده یا لمس عادی افراد غیر متخصص نمی توان آن را تشخیص داد.
از عوامل و فاکتور های خارجی در ایجاد زخم های بستر می توان به موارد زیر نیز اشاره کرد:
- بی اختیاری ها که شامل بی اختیاری در ادرار، مدفوع و یا رطوبت های بدن می شود.
- تعریق بیش از حد
- ایجاد شکستگی
- زخم دارای ترشحات بیش از حد نرمال
از فاکتور های داخلی در ایجاد زخم های فشاری موارد زیر را می توان در نظر گرفت:
- سن فرد مبتلا
- اختلال در حس
- فرد بیماری که دارای مشکلات سوء تغذیه نیز است.
- قرار گرفتن در دوره های کورتون درمانی
- دارا بودن بیماری های زمینه ای
- مشکل در سیستم گردش خون
- مصرف دخانیات و سیگار و الکل
زخم بستر در کدام بخش های بدن بیشتر مشاهده می شود؟
افرادی که به علت بیماری مدت زمانی طولانی مجبور هستند که در حالت دراز کشیده به پشت بمانند، بیشتر در مناطق زیر دچار زخم بستر می شوند:
- پشت سر
- نواحی پشتی استخوان کتف
- نواحی پشتی استخوان خاجی
- ساکروم یا ناحیه بین دو بخش برجسته باسن
- ناحیه پشت پاشنه
در حالی که در افرادی که مجبور هستند مدت زمان طولانی به پهلو دراز بکشند، این زخم ها می تواند در مناطق زیر دیده شود:
- کناره های گوش
- لاله گوش
- روی بخش برجسته کنار لگن که به تروکانتر بزرگ نیز شناخته می شود.
- روی بخش برجسته کنار زانو یا پوستی که روی سر استخوان نازک نی قرار دارد
- روی پوست قوزک خارجی
در افرادی که به علت ضایعه نخاعی و فاکتور های دیگری مدت طولانی در ویلچر یا صندلی چرخ دار می نشینند، زخم فشاری می تواند در مناطق زیر ایجاد شود:
- بخش پشت استخوان خاجی
- دقیقا بین دو بخش برجسته باسن یا روی برجستگی آن
- بخش پشتی استخوان های کتف
- بخشی از ستون مهره ها
- پوست روی ساعد ها
- پوست روی ران ها
در بیمار هایی که زمان طولاتی در بستر می خوابند یا روی صندلی چرخ دار نشسته و نمی توانند حالت خود را به طور مکرر و مرتب تغییر دهند و خود را جا به جا کنند، بخشی از مراقبت های هر روزه آنان، چک کردن مستمر پوست بخش های گفته شده برای مشاهده علائم احتمالی ایجاد زخم بستر است. هنگامی که علائم گفته شده را مشاهده کردید می توانید به کلینیک زخم دکتر امیر عزتی مراجعه کنید.
راه هایی برای پیشگیری از زخم
یکی از راه ها این است که بیمار نشسته در ویلچر هر پانزده دقیقه خودش و هر یک ساعت با گرفتن کمک از دیگران حالت و پوزیشن خود را در ویلچر عوض کنند.
در حالی که اندام های بالایی بیمار به میزان کافی قدرتمند است حتما باید به طور مرتب و مکرر با کمک گرفتن از دست های خود و نیز دستگیره های صندلی چرخ دار تمام بدن خود را از روی صندلی بلند کند.
برخی از بالشتک ها که با آب، فوم ها، ژل و یا هوا اشباع شده اند می توانند به توزیع و انتشار هر چه بهتر فشار به بیمار یاری رسانی کنند.
پیشگیری از زخم
چطور از ایجاد زخم بستر پیشگیری کنیم؟
بدون شک در هر بیماری و به خصوص زخم بستر، پیشگیری بسیار آسان تر از درمان آن خواهد بود. در ادامه عوامل تاثیر گذار در جلوگیری از ایجاد این بیماری و زخم های آزار دهنده آورده شده است:
- همان طور که گفته شد، علت اصلی این زخم ها عدم تغییر پوزیشن برای مدت طولانی است. بنابراین تغییر وضعیت مکرر بیمار بسیار مهم است.
- زمانی که بیمار را برای تغییر وضعیت و پوزیشن حرکت می دهید باید توجه کنید تا هیچ آسیب و کشش خاصی به پوست بیمار وارد نشود. این کار از تحت فشار قرار گرفتن بخش هایی که در معرض بیماری هستند تا حد زیادی جلوگیری می کند.
- هر روز و به صورت روتین بخش هایی از پوست بیمار که احتمال دارد دچار زخم بستر شوند را بررسی کنید.
- پوست بیمار در بستر باید روزانه و به صورت منظم با آب نسبتا گرم و یک صابون ملایم و بدون اسانس شسته شده و سپس با یک حوله خیلی نرم خشک شود.
- اگر بیمارتان توانایی کنترل ادرار یا مدفوع خود را ندارد باید تدابیری را اتخاذ کنید تا ادرار یا مدفوع روی پوست ریخته نشود. همچنین بخش هایی که در معرض ادرار و مدفوع قرار دارند به خوبی شسته و تمیز شوند.
- تغذیه در بیماران بستری بسیار مهم است. حتما در هر وعده میزان کافی کالری، مواد پروتئینی، انواع ویتامین ها و مواد معدنی و آب را به بدن او برسانید.
مراحل پیدایش زخم
- در مرحله اول و ابتدایی، رنگ پوست فرد قرمز می شود که با اعمال فشار روی بخش مورد نظر رنگ ناحیه مورد نظر تغییر نمی کند.
- مرحله دوم زمانی است که بخش هایی از سطح پوست بدن از بین می رود و چیزی شبیه به تاول ایجاد می شود.
مرحله سوم، هنگامی است که تمام بافت های پوستی به طور کامل از بین می رودو زخم باز در این مرحله رخ می دهد.
مرحله چهارم. در این مرحله کلیه بافت های پوست و لایه های زیری آن بطور کامل از بین می رود و این نابودی تا استخوان بیمار نیز سرایت می کند.
درمان زخم بستر
درمان هایی که برای زخم بستر انتخاب می شوند با توجه به گسترگی و درجه زخم متفاوت هستند. اگر زخم در مراحل ابتدایی است، هدف درمانی برداشتن و حذف فشار و عوض کردن وضعیت فرد است. در مراحل اولیه استفاده از تشک های مواج خیلی مهم و کمک کننده هستند.
در مراحل دیگر، با در نظر گرفتن زخم نیاز به درمان های تخصصی، وکیوم درمانی، پانسمان های نوین و دبریدمان برای احیا و ترمیم بافتی که دچار تخریب شده نیاز است. کلینک درمانی دکتر امیر عزتی یکی از برترین و مجهز ترین کلینیک ها در زمینه درمان و تشخیص زخم بستر است.
درمان زخم بستر
درجه بندی زخم بستر چگونه است؟
با توجه به اینکه علائم زخم در چه جایی و شدتی قرار دهند، مراحل این بیماری مشخص می شود. البته برای تشخیص مراحل و طبقه بندی آن به نیاز تخصص یک متخصص نیاز است و افراد عادی توان این کار را ندارند. لذا مراجعه به کلینک زخم لازم است. روش طبقه بندی زخم با استفاده از فینگر تست خواهد بود.
- زخم درجه یک: در صورتی که پس از اعمال کردن فشار، بافت برگشت ناپذیر باشد، نوع آن درجه یک دسته بندی می شود.
- زخم درجه دو: این نوع از مجموع نفوذ زخم و تمایز و جدایی اپیدرم از لایه های زیری و ایجاد تاول، تشکیل می شود.
- زخم درجه سه: در صورتی زخم تا بالای عضله ها پیشرفت کند، در دسته بندی نوع سوم قرار می گیرد.
- زخم درجه چهار: هنگامی که زخم باعث از بین رفتن عضله و نیز نفوذ به سطح استخوان شود در این طبقه جای می گیرد. این طبقه بسیار خطرناک و جدی است زیرا امکان عفونت استخوان به واسطه زخم بسیار بالا است.
علائم این بیماری و نشانه های زخم هایی که عفونی شده اند چیست؟
زخم های پا، زخم ها یا زخم هایی باز هستند که اغلب در ناحیه کف پا یا پایین انگشت شست پا ایجاد می شوند. آن ها همچنین ممکن است در کنار پای شما ایجاد می شوند و معمولاً به دلیل کفش های نامناسب می باشند. زخم ها معمولا بدون درد هستند. همه زخم های پای دیابتی عفونی نمی شوند، اما افراد مبتلا به دیابت در معرض خطر بالای ابتلا به عفونت زخم و پوست اطراف (سلولیت) هستند.
دیگر مقالات ما را مطالعه فرمائید
تلفن برای نوبت دهی:
۳۳۲۵۹۴۲۴
۰۹۱۲۰۳۲۹۲۶۷
نشانی: تهران – خ پیروزی – روبروی پمپ بنزین سه راه سلیمانیه – نبش خ زینتی افخم – پلاک ۳۷۰ – واحد ۶
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰