تاریخ انتشار : شنبه 30 سپتامبر 2023 - 11:53
کد خبر : 226254

10 روش تشخیص کف پای صاف در کودکان و درمان قطعی

10 روش تشخیص کف پای صاف در کودکان و درمان قطعی

10 روش تشخیص کف پای صاف در کودکان و درمان قطعی طی بررسی های انجام شده 54 درصد از کودکان تا سن سه سالگی دارای کف پای صاف هستند. اما علت این صافی کف پا چیست؟ آیا نگران کننده است؟ آیا درمان قطعی دارد؟ به طور کلی صافی کف پا در کودکان به این دلیل است که استخوان ها

10 روش تشخیص کف پای صاف در کودکان و درمان قطعی

طی بررسی های انجام شده 54 درصد از کودکان تا سن سه سالگی دارای کف پای صاف هستند. اما علت این صافی کف پا چیست؟ آیا نگران کننده است؟ آیا درمان قطعی دارد؟

به طور کلی صافی کف پا در کودکان به این دلیل است که استخوان ها و مفاصل هنوز انعطاف پذیری دارند که با رسیدن به سن 3 الی 6 سالگی استخوان ها حالت می گیرند و این انعطاف از بین می رود. اما چنانچه صافی کف پا بعد از این سن همچنان ادامه داشته باشد باید برای درمان اقدام شود.

در این مقاله قصد داریم بررسی نماییم که چگونه می توان صافی کف پا را تشخیص داد، چ علائمی دارد و بهترین روش درمانی چیست، بنابراین اگر شما یا کودکتان به این عارضه دچار هستید و می خواهید اطلاعات بیشتری در این خصوص به دست آورید توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.

انواع کف پای صاف

به جهت آشنایی با روش تشخیص و درمان لازم است که در ابتدا با انواع صافی کف پا آشنا باشید. سه نوع کف پای صاف در انسان وجود دارد. دانستن نوع صافی به شما کمک می کند تا بهترین درمان را انتخاب کنید.

کف پای صاف انعطاف پذیر

این نوع بیشتر مربوط به کودکان می باشد، به این صورت که تمامی کودکانی که کف پای آن ها صاف است دارای پای هیپرموبل یا انعطاف پذیر هستند. این نوع صافی دارای درد نیست و مشکلی در کار ایجاد نمی کند، احتیاجی به درمان نیست و هر دو پا را درگیر می کند.

صافی انعطاف پذیر و تاندون کوتاه

این مورد به ندرت ایجاد می شود، اما فقط در کودکان رخ می دهد، هر دو پا درگیر می شوند و با درد بسیاری همراه است، اگر صافی کف پا مربوط به این مورد باشد در کارهای روزمره اختلال بسیاری ایجاد می کند که برای درمان باید نزد متخصص ارتوپد کودکان مراجعه کنید.

صافی خشک

این مدل از سایر موارد اشاره شده کمتر رایج است، معمولا افرادی که دارای مشکلات استخوانی پا هستند به آن مبتلا می شوند. می توان این گونه بیان کرد که از هر 4 نفری که دارای کف پای صاف هستند یک نفر به این نوع متبلا است.

شایع ترین دلایل صافی کف پا

  • سیستم عصبی یا بیماری های عضلانی. مانند فلج مغزی، دیستروفی عضلانی یا اسپینا بیفیدا

  • آرتروز یا آرتریت روماتوئید

  • قوس ضعیف. به این معنی که قوس هنگام نشستن فرد قابل مشاهده است اما هنگام ایستادن پا روی زمین صاف می شود.

  • آسیب. اختلال در عملکرد، یا پارگی تاندون خلفی تیبیا

  • آسیب پا یا مچ پا

  • عوامل ژنتیکی. کف پای صاف از والدین به فرزندان می تواند منتقل شود.

علائم کف پای صاف

شایع ترین علائمی که شما را متوجه این موضوع می کند نمای ظاهری پا می باشد، در حالت عادی کف پا دارای قوسی است که در اکثر افراد دیده می شود، اما در افراد دارای کف پای صاف این گونه نیست.

در کنار نمای ظاهری یکی دیگر از علائم رایج درد پا است. این درد بیشتر در ران دیده می شود زیرا عضلات و رباط های پا کشیده می شوند. استرس غیر طبیعی در زانو و لگن نیز می تواند موجب درد مفاصل شود. به طور کلی درد بیشتر در این قسمت ها دیده می شود:

  • داخل مچ پا

  • قوس پا

  • ران ها

  • مفاصل زانو

  • مفاصل باسن

  • و در کمر احساس می شود.

  • تغییر شکل سریع در کفش (به دلیل فشار ناشی از کف پای صاف، قسمت داخلی کفش سریع تر از بین می رود)

دیگر علائم شامل:

  • خستگی سریع پاها

  • سفتی یا بی حسی در پا

  • تورم پاها

  • کالوس ثانویه

  • و همچنین ممکن است با مشکل در راه رفتن یا تعادل مواجه شوید.

تشخیص صافی کف پا با روش تست

به جهت این که کف پای صاف را تشخیص دهید می توانید از این آزمایش ساده استفاده کنید، به جهت انجام آن باید:

  • ابتدا کف پای خود را خیس کنید

  • روی یک سطح صاف بایستید به گونه ای که اثر پایتان را بتوانید مشاهده کنید.

  • حالا به کنار بروید و اثر پای خود را مشاهده کنید، اگر تمامی بخش کف پای خود را روی سطح دیدید یعنی شما به کف پای صاف دچار هستید، اما اگر تنها اطراف کف پا مشاهده کردید یعنی پای شما نرمال است.

تشخیص کف پا در کودکان

برای کودکان نیز می توانید از روش اشاره شده در بالا استفاده کنید، اما با توجه به کوچک بودن کف پای کودکان ممکن است این روش کمی سخت باشد. به همین جهت برای کودکان می توانید از رنگ استفاده کنید.

به این صورت که کف پای کودک را با رنگ های بی خطر رنگ کنید و سپس پاهای او را روی کاغد یا کاشی قرار دهید. اگر تصویری کامل از کف پا مشاهده کردید یعنی کف پای کودک صاف است، با توجه به این که در این روش از رنگ آمیزی استفاده می شود برای کودکان نیز جذاب می باشد و در نهایت می توان درمان کف پای صاف کودکان را زیر نظر فردی متخصص شروع کرد.

تشخیص صافی کف پا به کمک پزشک

اگر شما نمی توانید به تنهایی تشخیص دهید که آیا کودکتان به کف پای صاف دچار است یا خیر می توانید از پزشک متخصص در این زمینه کمک بگیرید. با مراجعه به پزشک در خصوص هرگونه سابقه صافی کف پا یا بیماری های موروثی در خانواده شما سوال پرسیده می شود.

همچنین سوالاتی در مورد فعالیت های شغلی و تفریحی پرسیده می شود و بررسی می شود که آیا آسیبی به مچ پا وارد شده است یا خیر. در آخر با بررسی کفشی که پوشیده می شود معاینه تکمیل می شود.

پس از آن پزشک پای کودک را بررسی می شود و هم ترازی استخوان ها چک می شود. ممکن است از شما خواسته شود که کمی پابرهنه راه بروید تا علاوه بر بررسی قوس کف پا، وجود هرنوع چرخش خارجی در مچ پا یا نشانه های دیگر از ضعف عملکردی بررسی شود.

در آخر برای برخی افراد نیاز به عکس رادیولوژی می باشد، که این آزمایش ها و بررسی ها به خوبی می توان تشخیص داد که آیا بیمار به کف پای صاف دچار است یا خیر.

دستگاه تشخیص کف پای صاف

دقیق ترین روشی که برای تشخیص کف پای صاف وجود دارد استفاده از دستگاه تشخیص پای صاف به نام اسکن کف پا می باشد. اسکن کف پا دارای صفحه ای است که بیمار پای خود را روی آن قرار می دهد و دستگاه بنابر فشاری که روی صفحه حساس وارد می شود می تواند اثر پای بیمار و میزان صافی کف پا را مشخص کند.

از این دستگاه برای تشخص دقیق صافی کف پا استفاده می شود و همچنین به دلیل هزینه پایینی که دارد می تواند برای غربالگری صاف بودن کف پا نیز استفاده شود. اگر می خواهید از این دستگاه استفاده کنید باید به کلینیک ارتوپدی فراز مراجعه کنید و این اسکن را انجام دهید.

برای درمان کف پای صاف باید به چه دکتری مراجعه کرد؟

افرادی که به صافی کف پا دچار هستند، تمامی سطح کف پای آن ها با زمین برخورد دارد و قوسی در آن ها دیده نمی شود. این موضوع موجب بروز اختلالاتی می شود که شامل: بهم ریختگی کارکرد مچ پا، زانو درد، کمر درد و پا درد می باشد.

به همین جهت برای درمان کف پای صاف شما باید به متخصص ارتوپدی و کسی که دارای دانش کافی در این زمینه می باشد مراجعه کنید. همچنین در نظر داشته باشید که اگرچه صافی کف پا در ابتدا هیچ مشکلی ایجاد نمی کند، اما به مرور اذیت کننده خواهد بود و در حداقل ترین حالت برای پیاده روی های طولانی با درد پا روبرو می شوید.

روش های غیر جراحی برای درمان صافی کف پا

معمولا برای درمان کف پای صاف نیازی به جراحی نمی باشد و از طریق سایر روش ها می توانید این عارضه را کنترل و درمان کنید. روش های غیر جراحی که برای این عارضه وجود دارد عبارت است از:

  • کاهش سطح فعالیت برای کم کردن درد

  • استفاده از کفی های مخصوص

  • درمان فیزیکی شامل تمرینات کششی برای تاندون آشیل

  • مسکن برای کاهش درد

  • استفاده از کفش های طبی مخصوص

جراحی صاف کفی پا

همان طور که اشاره کردیم به ندرت دیده شده است که برای درمان کف پای صاف جراحی لازم باشد. اگر صافی کف پا به حدی باشد در زندگی فرد اختلال ایجاد شده باشد و سایر روش های درمانی با شکست روبرو شده باشند، در این شرایط جراحی لازم است.

در طی جراحی، جراح در کف پای شما قوسی ایجاد می کند تا تاندون ها ترمیم شوند، تاندون آشیل کوتاه را طولانی تر می کند و مفاصل جوش خورده ترمیم می شوند. در نهایت تمامی علائم صافی کف پا از بین می رود و تنها شما باید دوران نقاهت خود را به خوبی و متناسب با نکات و توصیه های پزشک طی کنید تا نتیجه به دست آمده دائمی باشد.

کلام آخر

در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با علل و و علائم صافی کف پا آشنا کنیم؛ همچنین توضیح دادیم که از چه طریق می توان صافی کف پا را چه در منزل و چه توسط پزشک تشخیص داد. در آخر این مورد را درنظر داشته باشید اکثر افراد بر این باورند که صافی کف پا مشکلی جدی نیست و نیازی به درمان ندارد، اما این تفکر اشتباه است، حتی اگر شما نمی خواهید آن را درمان کنید، بهتر است برای یک بار نزد پزشک مراجعه کنید تا علل و روند پیشرفت بررسی شود.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها